Legea se schimba cu omul

Presedintele s-a fotografiat pe plaja cu tricou PMP iar premierul a reactionat la Curtea Constitutionala.

Daca e cazul ca presedintele sa medieze intre stat si societate, el are nevoie si de un aparat care sa il ajute sa o faca. De ce nu s-ar folosi de un partid politic? De ce s-a mai obosit partidul sa imprastie idei in comunitate si sa caute suport?

Cum se poate astepta cineva ca, odata ajunsa presedinte, persoana respectiva sa devina brusc apolitica? E clar ca medierea presupune mai intai dialog in respect reciproc, ceea ce comunicarea politica romaneasca nu dovedeste. Una e medierea intre partide si alta e medierea cu societatea, care presupune mai mult decat publicarea unui discurs.

Vorbind despre medierea intre stat si societate, trebuie spus ca una include pe cealalta. Statul este expresie a societatii, care isi alege reprezentantii pe baza unor platforme. Fiecare platforma are un set de valori pe care le pune in evidenta prin programele sale. Ne aflam intr-o situatie in care guvernul are o platforma iar presedintele alta […] Daca guvernul controleaza aparatul de stat si l-a sculptat dupa voie, se pare ca presedintele are o varianta mai buna pe care vrea sa o faca cunoscuta prin vocea partidului sau. Altfel, nici nu are cum sa o faca. Ar fi absurd sa fie interzis cuiva cu asemenea expertiza sa isi spuna punctul de vedere.

Pe langa legislativ, executiv si judecatoresc au mai ramas jurnalistii (supranumiti a patra putere in stat) si presedintele, stingher si fara rol. Basescu nu se multumeste cu o sinecura. Daca societatea face efortul sa voteze pentru presedinte, e cazul sa il si lase sa indeplineasca ceea ce promite. Alegem un presedinte care nu are mecanism de a se impune?

Daca presedintii anteriori au ales sa se comporte intr-un anumit fel, Traian Basescu s-a hotarat sa faca o schimbare binevenita. Legea se schimba cu omul. Daca ar fi scris in piatra ce trebuie facut la Cotroceni, acolo s-ar afla un computer. Membrii Parlamentului si ai Curtii Constitutionale isi vor fi dat seama, dupa ultimul an politic, ca nu litera constitutiei este problema, ci spiritul discursului politic lipsit de continut care tinde sa domine.

Ieri am completat adeziunea online de la PMP.

Advertisements

About neumanu

new jazz exaction saxophonist producer ilegal în multe stiluri avantpop azza colombodeniro blazzaj avantjazz curtainbust santaneumann futurelectonikfolk electric vulcans zne gefumolimu cuts
This entry was posted in expectoral. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s