Un roman, un evreu si un palestinian

Daca stai sa analizezi cele doua societati, israeliana si palestiniana, in care dintre ele ai dori sa te integrezi? In care dintre ele ai putea fi primit?

Eu nu am de ales. Am familie in Israel, si cu viza israeliana nu e recomandat sa vizitezi West Bank sau Gaza. Ca palestinian insa, poti locui in Israel, poti vota, exista parlamentari arabi in Knesset.

Nu este la fel si in Palestina. Acolo, cine e satul de conflict si indrazneste sa vorbeasca despre asta, isi pierde viata, si nu prin arme israeliene. Singurul export pe care Hamas doreste sa il faca este ura fata de evrei, cu pretul vietii propriilor cetateni si al unor rachete. Dispretul pe care il arati propriei vieti este oglindit in atitudinea fata de viata celuilalt.

Sa ii condamni doar pe evrei in Gaza este un act sinucigas de auto-orbire. Daca actiunile guvernului duc la o asemenea distrugere, orice manifestare de ajutor pentru acesta sunt impotriva poporului. Nu esti deloc binevoitor fata de arabi daca ii absolvi de orice vina, dimpotriva, ii adancesti in marasm. Razboiul nu ar exista fara mass media si propaganda.

Daca vrea o viata „normala”, palestinianul de rand nu poate decat sa emigreze. La fel ca si romanul, la fel ca si evreul. Unde e viata linistita? Unde se pleaca? Unde se traieste? Cine exporta modul de viata? Cine exporta modul de ucidere? Cine importa oameni? Unde se mai poate fugi?

Fiecare stat este un orizont valoric. Statele se lupta intre ele pentru resurse si fiecare doreste sa se situeze in superioritate fata de celalalt. Fiecare se defineste in functie de celalalt. Aceasta competitie nu mai poate continua. Singurul orizont valoric valabil ramane declaratia universala a drepturilor omului si singura actiune politica responsabila nu poate fi decat implementarea ei internationala.

Cultivarea competitiei intre indivizi si intre state nu poate duce decat la conflict generalizat. Poate elita civilizatoare a planetei sa vada limitele acestei paradigme, limita vietii amenintate de arme conventionale si nucleare, de industrie, de manipulare a maselor si opresiune mai mult sau mai putin mascata?

GBshaw

GB Shaw: Cine nu se poate razgandi, nu e in stare sa schimbe nimic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s