Se reformează PSDul fără dvs, domnule Iliescu?

Picture 1În România de azi, stânga a ajuns văzută ca asocierea săracilor care nu vor să muncească. În fapt, stânga este chiar inversul: asocierea celor care vor să muncească fără să fie săraci. Cât timp se cunoaște prin ochii dreptei care o desființează atât ideatic cât și practic, prin promovarea corporatismului care înlocuiește colectivismul, nu poate mișca.

Căderea regimului Ceaușescu este încă învăluită în mister; suprema culpabilizare a acestuia rezolvată prin împușcare nu poate ascunde faptul că în urma lui a rămas la putere aceeași bandă, care a condus drumul spre integrare euroatlantică cu același fals avânt și convingere cu care construia comunismul mai înainte. E un ridicol suprem ceea ce face PSDul azi, adică negarea oricărei legături și filiații cu PCR. La urma urmei, mai mult decât jumătate din electorat afirmă că era mai bine înainte de 1989; excluzând cei născuți după 1990, este o netă majoritate, o forță masivă.

Condamnarea comunismului realizată de Băsescu (născut, crescut și promovat în regimul pe care îl hulește) este unul din pașii pe care această integrare orchestrată dinafară i-a presupus; însă în România nu a existat niciodată comunism, doar asumarea principială a drumului către acesta. Comunismul, simbolizat de USSR, a devenit după 1945 inamicul de care vestul avea nevoie pentru a merge înainte; însă ideile comunismului nu pot avea și nu au nevoie de inamic în calitatea de lume a viitorului la care evoluția societăților converge în mod natural.

Părtinirea pe care o presupune orice comunicare politică din prezent este regretabilă; e de la sine înțeles că expunerea unei poziții este idealizarea calităților părții tale și a defectelor celeilalte; însă adevărul nu poate fi condiționat de apartenența la un grup; grupul nostru este Europa, grupul minții deschise, cel mai influent grup de pe planetă de multe sute de ani, iar SUA sunt și ele o expresie a europenizării lumii; adevărul nostru ca nație este mult mai mult decât asta; România are cheia rezolvării unei enigme planetare pentru că experiențele de dinainte și de după 1990 sunt la fel de pregnante în memoria societății. Este clar că progresul nu poate fi realizat decât prin depășirea acestei false dileme (antinomia capitalism-comunism) al cărui rol este ignorarea problemelor reale și autoperpetuarea sistemului de guvernământ, care deja și-a conștientizat și exprimat vocația globală.

Sistemul de guvernământ însă a devenit o haină strâmtă pentru un trup care a crescut și care trebuie să se dezbrace ca să nu se sufoce; din nefericire, el nu deține un mecanism pentru propria sa reformă, altul decât alegerile, care sunt perfect manipulabile. Misiunea stângii nu poate fi decât adresarea către precariat pentru forțarea “sistemului” de a-i implementa drepturile, formulate odată cu nașterea Uniunii Europene: Declarația Universală a Drepturilor Omului; ar fi oare greu de implementat (în orice judecătorie)?

De 3 zile fac parte dintr-un nou grup pe feizbuc. Se numește “Discuții pentru înființarea unui partid/mișcare de centru-stânga”. Noul partid de stânga din România poate porni doar cu o misiune globală; la nivel național ar fi realizarea unui model funcțional care să nu poată fi refuzat de către nimeni. Fără un ideal mai serios decât așezarea cuminte în concertul global, o dizarmonie care riscă să distrugă fără întoarcere ecosistemul planetar în viitorul apropiat, nu-i dau șansă.

Nu aș avea nimic împotrivă să cucerim PSD, care are deja o istorie și o structură în teritoriu și care acum e în reformare. O strategie de cucerire a PSD mi se pare cel mai realist lucru. Occupy PSD-Occupy Romania!

Advertisements

About neumanu

new jazz exaction saxophonist producer ilegal în multe stiluri avantpop azza colombodeniro blazzaj avantjazz curtainbust santaneumann futurelectonikfolk electric vulcans zne gefumolimu cuts
This entry was posted in expectoral. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s