Stânga și stânca de bază a comunității

Există o stângă tolerată și chiar cultivată de către capitalism; în mediul academic se păstrează, precum un animal rar în grădina zoologică, o specie de hipsteri specializați în Marx care au grijă să intimideze orice reacție de revoltă asupra stării de fapt; persoana care ajunge la ei întrezărind o alternativă la neoliberalism se izbește de realismul deznădăjduit și resemnat al acestei categorii, recunoscătoare pentru salariile și bursele pe care le primește în schimbul practicării conservatorismului acoperit.

Scrierile sale sunt dedicate dreptei, care-i aprecază enciclopedismul, ce o pregătește pentru orice discuție cât de înaltă teoretic, în care să își nimicească, și mai mult, adversarul egalitarian. Pentru hipsterul stângist expert, adevărul este clar și oricând demonstrabil: drapelul progresului a fost pierdut iremediabil de către Marx, Engels și Lenin, și pe bună dreptate, pentru că de fapt ne plac la toți libertatea de exprimare, belșugul pieței libere unite europene, computerele și tabletele, apreciem filmele de la Hollywood și disprețuim totalitarismul mascat al lui Putin.

Avântul lor progresist se răsfrânge mai cu seamă asupra bisericii, care este văzută drept bastionul retrograd care trebuie mai întâi desființat; susținerea pe care această instituție continuă să o aibă este argumentul forte al zădărniciei oricărei întreprinderi politice serioase, care se izbește ultimativ de acest scurtcircuit lamentabil al minții omenești, vinovat pentru toate disfuncționalitățile societății, de la inchiziție și până la Victor Ponta.

Progresul nu poate ignora comunitatea tradițională, care își găsește seva spirituală în credință. Biserica nu este garanția că escrocheria funcționează și este la putere. Ceea ce îl atrage pe om acolo este curățenia sufletească a adevărului interior pe care nu a întâlnit-o în altă parte și pe care o caută acolo unde au găsit-o părinții săi. Toate religiile sunt în fapt egalitariste și integrează umanul în univers mai temeinic decât o poate face știința economică, ce documentează prin cifre statistice propriul eșec. August Comte, întemeietorul sociologiei, este cel care a inventat cuvântul “altruism” în încercarea de a realiza o “religie a umanității” zguduite din rădăcini de către “iluminarea” revoluției franceze.

Credința stă la baza științei la fel de mult precum stă la baza religiei, așa cum a spus-o și Albert Einstein: “Cea mai frumoasă și mai profundă emoție pe care o putem trăi este senzația misticului. Se află la rădăcina oricărei științe adevărate. Acea adâncă convingere emoțională a prezenței unei puteri raționale superioare, revelată în universul incomprehensibil, este ideea mea de Dumnezeu”.

Puterea politică domină financiar știința contemporană, obligată să ignore metodic criza ecologică, economică și spirituală a vestului, care este forța motrice modernizatoare a lumii. Propaganda sa induce o viziune asupra sinelui care prezintă drept înapoiere și sărăcie tot ceea ce nu se conformează idealului său. Tot ceea ce nu e centrat pe profit este condamnat pieirii. Aceasta este definiția dreptei, care forțează întreaga lume să practice jocul în care ea însăși este expertă: competiția și presiunea de a se conforma acumulărilor materiale și noii religii a consumului. Responsabilitatea univers-ității și a oricărui sistem educațional este informarea, considerarea tuturor modelelor și întărirea culturii tradiționale în contactul cu modernitatea. Responsabilitatea stângii este localizarea spirituală a științei pentru prosperitatea comunităților. Colaborare și comunicare globală și nu globalizare uniformizatoare.

Stânca pe care este clădită societatea este spiritualitatea unificatoare. Sătui de teoria savantă și sforăitoare, avem nevoie să ne coordonăm acțiunile. Cu mulțumire pentru Bogdan Lepădatu, care l-a postat în grupul fb de stânga, recomand și eu acest film.

Advertisements

About neumanu

new jazz exaction saxophonist producer ilegal în multe stiluri avantpop azza colombodeniro blazzaj avantjazz curtainbust santaneumann futurelectonikfolk electric vulcans zne gefumolimu cuts
This entry was posted in expectoral. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s