A fi sau a nu fi Syriza

syriza-podemosPanica pe care a produs-o apariția Syrizei este la fel de îndreptățită ca și bucuria celor care doresc o societate mai dreaptă.

Pentru orice gândire economică responsabilă, partidul lui Alexis Tsipras demonstrează, cu greutatea experienței dureroase a țării sale, că practica invalidează capacitatea decizională a ‘Troicii’. ‘Soluționarea’ repetată a crizei prin acordarea de împrumuturi nesăbuite concomitent cu austeritatea e evident nefuncțională.

Pentru elita economică mondială, ocupată să-și caute retrageri cât mai luxoase, mai autosustenabile și mai depărtate de furia mulțimilor, este o demonstrație calmă și educată a maladiei sistemului economic mondial, aflat într-o criză prelungită, semnalul de declanșare a reformei cât și o posibilă și probabilă direcție de soluționare.

După ce a suferit un atac vascular cerebral, pacientul trebuie să se lase imediat de fumat și să-și desfunde prin medicație arterele și venele înfundate. Mobilitatea banului, sistemul circulator al economiei mondiale, este afectată de rănile grave pricinuite de lipitorile și vampirii care au ajuns să o conducă. Infuzia de capital după criză nu poate sătura lăcomia acestora și practicile lor de autoconservare.

Îndoiala față de sănătatea judecății conducerii sistemului bancar internațional este dublată de deficitul de democrație de la nivelul UE, care favorizează grav reprezentanții bogăției. Este firească întrebarea și consultarea celor mulți, la care se referă reforma, și nu limitarea la discuții de nivel înalt cu ușile închise. Poporul grec, prin vocea Syrizei, a dovedit că problema reprezentării condiționată de puterea financiară poate fi depășită.

Controlul social în creștere implementat de guvernele vestice cheamă, în răspuns, la folosirea noilor tehnologii pentru transparența procesului decizional și pentru educația politică a electoratului. Este exemplară decizia lui Yanis Varoufakis, noul ministru de finanțe, de a-și păstra activitatea pe blogul personal după intrarea în guvern. Noua conducere a Greciei se depărtează de modelul experților care susțin interesele băncilor și nu ale omului simplu.

Merită să salutăm și să celebrăm victoria Syrizei pentru că anunță începutul sfârșitului dominației banului și totodată șansa noastră de a reforma România. Sistemul nostru politic național are nevoie de o echilibrare a atotputerniciei dreptei, care este încremenită în copierea de-a valma a unor practici dovedit dezastruoase. Împreună cu Podemosul spaniol, Grecia reinventează încrederea și speranța în libertate a continentului nostru. E momentul să ne bucurăm și să ne lăsăm înspirați de ei.

Advertisements

About neumanu

new jazz exaction saxophonist producer ilegal în multe stiluri avantpop azza colombodeniro blazzaj avantjazz curtainbust santaneumann futurelectonikfolk electric vulcans zne gefumolimu cuts
This entry was posted in expectoral. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s